Simeon’s stageprestatie: instelbare module voor Mendix-AFAS integratie

“De herbruikbare Mendix-module is inmiddels succesvol geïmplementeerd en daar zijn we trots op!”

Eind 2021 werd Simeon via LinkedIn benaderd voor een unieke kans. Gerard Nijboer en Koen Freriks (toen nog via partner ddots) waren namelijk op zoek naar een getalenteerde student die hen kon ondersteunen bij het onderzoeken, ontwerpen en realiseren van een oplossing voor hun software development uitdaging. KWEEKERS wilde graag deze integratie verbeteren. Simeon, met zijn passie voor technologie en softwareontwikkeling, greep deze kans met beide handen aan om zijn steentje bij te dragen aan de optimalisatie van deze integratie.

Ontwikkelen van een herbruikbare Mendix module voor autorisatie in AFAS InSite en OutSite

In november 2021 werd Simeon door Gerard benaderd via LinkedIn. Voor zijn HBO-ICT-studie moest hij een aantal maanden later starten met zijn stageopdracht. Omdat Simeon op korte termijn met zijn stage zou starten, zagen we de kans om de opdracht van KWEEKERS te combineren met zijn stageopdracht. Dit leek ons een mogelijkheid waar we allebei enthousiast over waren.

Wil je meer lezen over de persoonlijke ontwikkeling van Simeon en zijn huidige carrière binnen KWEEKERS? Lees dan hier zijn medewerkersverhaal!

Aan het begin van Simeon’s stage liep KWEEKERS steeds tegen hetzelfde probleem aan: het kostte een Mendix Consultant veel tijd om een Mendix applicatie in te laden binnen AFAS InSite en OutSite. Er was namelijk geen kant-en-klare oplossing om dit te laden, terwijl de ingelogde AFAS gebruiker ook automatisch werd in gelogd in de Mendix applicatie. Daarom moest er iedere keer een op maat gemaakte oplossing worden gecreëerd voor elke klant. Dit zorgde ervoor dat Consultants veel tijd kwijt waren aan het modelleren van een oplossing voor iedere klant en was de oplossing niet goed onderhoudbaar en niet configureerbaar.

Gedurende zijn stage kreeg Simeon de uitdagende opdracht om een herbruikbare module in Mendix te ontwikkelen, die deze problemen zou oplossen. Deze module moest een standaard oplossing zijn waarmee Mendix Consultants er binnen een halfuur voor kunnen zorgen dat een Mendix applicatie wordt getoond binnen In- of Outsite waarin de gebruiker automatisch is ingelogd.

De toegevoegde waarde van zo’n integratie met Mendix is de flexibiliteit. AFAS is een oplossing voor standaard bedrijfsprocessen, maar soms is er een oplossing nodig die buiten deze standaard valt om bijvoorbeeld de efficiëntie te verbeteren of werkzaamheden te vergemakkelijken. Mendix kan in een dergelijke situatie dé oplossing zijn om die flexibiliteit te bieden. De gerealiseerde Mendix module maakt deze integratie mogelijk zonder dat de gebruiker zijn AFAS InSite/OutSite omgeving hoeft te verlaten.

Aan de slag zonder kennis van Mendix, mét succes

Simeon ging vol goede moed aan de slag, ook al had hij voor zijn stage nog geen kennis van de low-code software Mendix. Gelukkig was dat voor hem geen probleem. Dankzij zijn achtergrond in ICT en zijn eerdere ervaring met modelleren en coderen kon Simeon zijn vaardigheden perfect inzetten bij de ontwikkeling van de nieuwe module.

Na intensief bouwen en finetunen wist Simeon met succes de opdracht te voltooien. Hij ontwikkelde een Mendix-module waarmee de rol van een persoon binnen de Mendix-applicatie kan worden geconfigureerd. Dit betekent dat bepaalde gebruikers meer kunnen zien en doen dan anderen, afhankelijk van hun toegewezen rol. Wat de module doet is dat de gebruiker die in In- of OutSite inlogt ook automatisch inlogt in de Mendix module, zodat deze zichtbaar wordt. Dat gebeurt op een vergelijkbare wijze als bij een single sign-on. Om de module uiteindelijk werkbaar te krijgen, heeft Simeon de standaard functionaliteit binnen Mendix aangevuld door JAVA-code te schrijven. Dit stuk JAVA code is vaststaan en hoeft niet aangepast te worden door een Mendix Consultant. Dit is het stuk waar de gebruiker daadwerkelijk wordt ingelogd. Naast dit stuk code zijn de processtappen en functionaliteiten echter gemodelleerd in Mendix. Hierdoor kan de Mendix Consultant binnen een half uur:

  • Instellen welke logica er wordt uitgevoerd wanneer de gebruiker op de InSite/OutSite pagina terechtkomt;
  • Welke pagina er getoond wordt aan de gebruiker;
  • Met welke rol de gebruiker in Mendix wordt ingelogd.

Onze Mendix Consultants kunnen nu de module ophalen en installeren om te gebruiken. De herbruikbare Mendix-module is inmiddels succesvol geïmplementeerd bij onze klant Trancon en daar zijn we trots op!

Onderdeel van Team Delivery

Tijdens zijn stageperiode was Simeon onderdeel van Team Delivery, het team binnen KWEEKERS dat Mendix applicaties bouwt. Simeon: “Als ik Team Delivery zou moeten omschrijven, zou dat zijn als een goed geoliede machine waarin een kleine groep mensen ontzettend productief is! Ons team is gefocust op het analyseren, automatiseren en verbeteren van bedrijfsprocessen van klanten. We werken nauw samen en spelen goed in op elkaars sterke en zwakke punten. Het geheim achter het succes van dit team is de aanstekelijke motivatie van ieder teamlid om niet alleen de processen van klanten te verbeteren; interne processen willen we net zo goed naar een hoger level tillen. We zijn zelflerend, zelfsturend, kritisch op ons werk en op elkaar, en durven ons uit te spreken over de dingen die niet goed gaan. Dit maakt dat wij iedere dag opnieuw de kwaliteit kunnen leveren die onze klanten van ons verwachten.”

Low-code software Mendix: hét gereedschap van Team Delivery

Mendix is het belangrijkste ‘gereedschap’ voor zowel Simeon als zijn collega’s bij Team Delivery om bedrijfsprocessen te automatiseren en verbeteren. Simeon: “Mendix maakt het mogelijk om heel flexibel applicaties te bouwen. Je hoeft niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Daarnaast is het met Mendix heel gemakkelijk om samen te sparren over processen, zowel met de klant als intern. In plaats van programmeren ben je in Mendix vooral bezig met modelleren. Je kunt heel gemakkelijk de processen overzichtelijk in kaart brengen.”

Wil jij ook aan zo’n gave stageopdracht werken? Dat kan! Lees hier meer over onze organisatie. Heb jij een opdracht die bij onze organisatie past? Stuur dan een open sollicitatie in.

Meer nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laat je inspireren

We hebben nog wat andere suggesties voor je om te lezen:

  • Movianto: Implementatie AFAS Profit modules HRM en Payroll

  • FALK Bouwsystemen: ordermanagement in een Mendix maatwerkapplicatie

  • Equipe Adviseurs: Inrichting Power BI voor financiële rapportages