Aykut: ‘Die sprong in het diepe was zéker de moeite waard’

“Mijn volgende stap? Het behalen van het AFAS Expert certificaat!”

Hoewel hij voorafgaand aan zijn traineeship niet precies wist wat hij kon verwachten, heeft Aykut Akbulut inmiddels ontdekt dat het werk als AFAS Consultant écht bij hem past. Na het succesvol afronden van zijn traineeship in 2022, dook hij dan ook direct het werkveld in. Momenteel werkt hij als HRM- en Service Consultant voor diverse klanten. Hij deelt graag zijn ervaringen met het traineeship en zijn ambitie om het maximale uit zijn werk te halen.

Zonder enige kennis tóch gestart met het traineeship

Aykut was een volledige nieuwkomer in de IT-wereld voordat hij bij KWEEKERS aan de slag ging. Aykut: “Toen ik bij een vriend van mij aangaf dat ik klaar was voor iets nieuws, raadde hij me aan om te solliciteren bij KWEEKERS. Hij werkte hier destijds als AFAS Consultant en wist zeker dat ik het daar geweldig zou vinden. In het begin twijfelde ik, omdat ik nog nooit eerder iets met automatisering of software had gedaan. Ik wist niet of ik het wel leuk zou vinden. Toch hoorde ik veel goede verhalen over het werken bij KWEEKERS van verschillende AFAS Consultants. KWEEKERS gaf me het vertrouwen om te starten met een traineeship en het warme gevoel was er vanaf moment één. Des te meer reden om die sprong in het diepe te wagen.”

Intensieve training én behulpzame collega’s zorgen voor succes

In mei 2022 startte Aykut met zijn traineeship. Na twee maanden intensieve training rondde hij deze succesvol af. Aykut: “Ik dook zonder veel nadenken in het traineeship. Gaandeweg vond ik het steeds interessanter en wilde ik meer leren over de software van AFAS. Het traineeship was intensief. Het waren lange dagen en je krijgt veel informatie. Hoewel ik nog steeds leer, kan ik vol vertrouwen zeggen dat het vakgebied me echt ligt.

Dankzij de intensieve training voelde ik me zeker genoeg om, na het traineeship, direct met klanten te gaan werken. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik onervaren was. In het begin vroeg ik wel vaak bevestiging aan mijn collega’s om zeker te zijn dat ik op de juiste weg was. Ik heb gelukkig altijd collega’s gehad waar ik op kon terugvallen. Het fijne aan werken bij KWEEKERS: de toegankelijkheid en de ondersteuning. Ik heb me hierdoor nooit alleen gevoeld en dat geldt nog steeds. Tegenwoordig komen nieuwe trainees ook naar mij toe met vragen. Ik sta hier zeker voor open, net zoals de rest van ons team.”

Benieuwd naar de ervaring van Aykut met het traineeship van KWEEKERS? Dat lees je hier!

Aykut heeft inmiddels een fijne balans gevonden tussen werken aan projecten bij klanten en bijdragen aan de serviceafdeling. Zo werkt hij drie dagen per week voor twee specifieke klanten en draait hij twee dagen mee op de serviceafdeling. “Als je voor een bepaalde periode bezig bent met applicatiebeheer voor een klant, leer je de organisatie én de mensen kennen. Je weet waar ze waarde aan hechten en je bouwt een band op. Bij RDW en zorgverzekeraar Menzis ben ik momenteel HRM-processen aan het optimaliseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het inrichten van gesprekscycli, workflows, en het inbouwen van alerts. Het werk is leuk, omdat de klanten ook heel leuk zijn om voor te werken. De afwisseling tussen werken bij de klant en op de serviceafdeling vind ik heel fijn.”

Verschillende uitdagingen én kansen om je te ontwikkelen tot Expert

Tijdens zijn traineeship richtte Aykut zich voornamelijk op de module ERP van de software van AFAS. Zijn eerste opdracht was alleen juist HRM gerelateerd. Aykut: “Mijn eerste duik in het diepe na mijn traineeship, was het optimaliseren van HRM-processen voor zorgverzekeraar Menzis. Ik kon niet wachten om te starten, dus stortte ik me vol enthousiasme hierop. Kennis van ERP doe ik op tijdens mijn dagen dat ik werkzaam ben op de serviceafdeling. Hier probeer ik eenvoudige ERP gerelateerde vragen van klanten op te pakken. Ik pak ook wel eens een complexere vraag op, maar dan doe ik dat meestal samen met een collega.”

Aykut’s grootste uitdaging is nóg meer kennis hebben over de software van AFAS. Aykut: “AFAS Software is een enorm uitgebreid pakket, dus er valt nog zoveel te ontdekken! Het is een mooie uitdaging om mijn kennis verder uit te breiden en het volgende level te bereiken. Bij KWEEKERS zijn er ook veel andere specialisaties. Denk aan U-Turn, het RPA integratieplatform dat slimme koppelingen legt tussen bedrijfssoftwaresystemen en externe applicaties, of Mendix, een lowcode platform waarmee je zonder te coderen in een mum van tijd applicaties bouwt.

Hoewel ik altijd de drang heb om meer te willen, moet ik mezelf er soms aan herinneren om op de rem te trappen en mezelf stap voor stap te ontwikkelen. Binnen KWEEKERS krijg je gelukkig genoeg kansen om je te ontwikkelen en specialiseren. Elke maand heb ik een-op-een moment met mijn leidinggevende waarin ik kan het aangeven als ik iets anders wil proberen. Ik krijg regelmatig de vraag of ik me in een bepaalde richting wil ontwikkelen en wat ik daarvoor nodig heb. Dat maakt het direct heel tastbaar. Mijn volgende stap? Het behalen van het AFAS Expert certificaat!”

Aykut’s prestatie: als eerste een resultaat in de ‘kopjes koffie-meter’

Binnen KWEEKERS hebben we een grote ambitie, een zogenaamde BHAG (Big Hairy Audacious Goal). Dit betekent dat we een lang termijn doel voor ogen hebben dat enorm uitdagend is, maar tóch binnen handbereik ligt. Aykut: “Onze missie? Voor 2030 samen 1 miljard kopjes koffie terugbrengen naar de maatschappij, met de focus op de zorgsector. Deze missie is geïnspireerd op het verhaal van de oma van onze commercieel directeur, Robert Koeman. Zij merkte op dat haar thuiszorgmedewerker nooit tijd had voor een gezellig bakje koffie. Dus, nam zij het heft in eigen handen en maakte haar huis schoon vóór de hulp arriveerde, zodat haar hulp tijd vrij had voor een kop koffie. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn en daarom is onze doelstelling om door het digitaliseren, automatiseren en optimaliseren van interne processen, meer tijd vrij te maken voor zaken die er écht toe doen. Als je een proces efficiënter maakt voor een organisatie, bespaart dat hen tijd en geld. We hebben een formule ontwikkeld die deze bedrijfsbesparingen omzet in de waarde van een kopje koffie.

Voor zorgverzekeraar Menzis heb ik bijvoorbeeld een gesprekscyclus opgezet met behulp van de software van AFAS. Ze gebruikten voorheen een externe applicatie, maar dankzij deze implementatie konden ze dat abonnement stopzetten. Deze besparing (omgezet in kopjes koffie) was de eerste die ik aan onze ‘kopjes koffie-teller’ mocht toevoegen. Iets waar ik erg trots op ben. Die teller staat inmiddels op bijna 2 miljoen kopjes koffie! Gelukkig hebben we nog zeven jaar om dat doel van 1 miljard te bereiken.”

De juiste balans tussen hard werken en plezier maken met collega’s

De band met zijn collega’s omschrijft Aykut als vriendschappelijk. Aykut: “Ondanks dat het een cliché is, heerst bij KWEEKERS de mentaliteit: ‘teamwork makes the dream work’. Er is een perfecte balans tussen serieus zijn en ons op het werk concentreren en tijd voor een grapje en gezelligheid. Dankzij de fijne band onderling is iedereen ook bereid om extra hard voor elkaar te lopen. KWEEKERS is een relatief jonge organisatie waardoor we volop ontwikkelen en groeien. Een jong team is in deze situatie ideaal, omdat we veerkrachtig en goed in staat zijn mee te gaan met verandering en groei.

Als ik iets mag toevoegen, is het dat je jezelf kan zijn bij KWEEKERS en dat je jezelf kan ontplooien. Je voelt je vrij om jezelf optimaal te ontwikkelen. Het is oké om fouten te maken, zolang je ze maar oplost en ervan leert. Ik heb altijd aangegeven dat ik me verder wilde ontwikkelen en daar is voldoende ruimte voor! Helaas kon ik zelf niet bij de ‘talent aan tafel’-avond van KWEEKERS zijn, voorafgaand aan mij traineeship. Als AFAS Consultant zit ik nu wel aan de andere kant van de tafel! Ik vertel dan aan iedereen die geïnteresseerd is in het werken bij KWEEKERS meer over het werk dat ik doe en mijn ervaring met het traineeship.”

Wil je ook weten wat de mogelijkheden voor jou binnen KWEEKERS zijn? Kom dan sowieso naar de Talent aan Tafel. Schrijf je hier in!

Meer lezen over het traineeship? Bekijk hier het traineeship. Je kan 4 september nog starten!

Meer nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laat je inspireren

We hebben nog wat andere suggesties voor je om te lezen:

  • Equipe Adviseurs: Inrichting Power BI voor financiële rapportages

  • Becx Verhuur: het voorbeeld van enablement op de Mendix capability

  • Trancon: Van een gloednieuw klantportaal tot een handige lunch app