Laura: Projectleider Mendix met een voorliefde voor procesoptimalisatie

‘Gewoon doen, daar leer je het meest van’

Met de wens om haar projectmanagement skills verder te ontwikkelen stapte Laura een half jaar geleden KWEEKERS binnen (toen via voormalig partner ddots). Sinds haar start heeft zij zich met veel meer beziggehouden dan alleen projectmanagement. Interne processen binnen het team Delivery zijn verbeterd en haar interesse in de low-code software van Mendix wordt met de dag groter. Vandaag neemt zij jullie mee in haar ontwikkeling en ervaring. 

Laura Nijboer (32) omschrijft zichzelf als een échte aanpakker. Zowel op werkgebied als in het privéleven. Zo vindt ze het heerlijk om in haar vrije tijd in de keuken te staan en de lekkerste creaties te bakken. Verder is ze vaak bezig met sport en houdt ze ervan om de wereld rond te reizen. Dit alles doet ze met passie en vol energie.

Dichtbij huis projectmanagement skills verder ontwikkelen

Voordat Laura’s KWEEKERS-carrière van start ging was ze jarenlang werkzaam bij een organisatie die de automatisering van haventerminals verzorgt. Binnen deze organisatie was zij Manager Procurement and Logistics. Zo verzorgde ze de inkoop, logistiek en optimaliseerde ze een aantal interne processen. Haar grootste wens was om aan de slag te gaan als Projectmanager en zelfstandig grotere projecten te draaien. Laura: “Mijn wens vervullen bij mijn vorige baan werd lastig. De organisatie waar ik voor werkte was een internationale organisatie. Als ik grotere projecten zou managen, zou dat betekenen dat ik meerdere keren per jaar voor een langere periode naar het buitenland moest gaan. Met een zoontje van vijf jaar oud is dit niet de ideale situatie. Vandaar de keuze om op zoek te gaan naar een organisatie dichtbij huis waar ik mijn projectmanagement skills verder kon ontwikkelen. KWEEKERS bood mij hiervoor dé oplossing.”

Aan de slag met Mendix

Projectmanagement en optimalisatie van processen waren voor Laura geen onbekende, de software van Mendix daarentegen wel. Dat maakte het dat haar beginperiode bij KWEEKERS even wennen was. “Iedere medewerker die bij KWEEKERS met Mendix aan de slag gaat moet een casus maken”, vertelt Laura. “Ondanks dat ik als Projectleider niet direct met de software in aanraking kom, stond deze uitdaging ook op mij te wachten. Daar kwam mijn aanpak-mentaliteit goed van pas. Ondanks de weinige kennis greep ik de uitdaging met beide handen aan. In de casus heb ik een CV-applicatie moeten bouwen. In het begin was het zeker zoeken hoe de software in elkaar stak en hoe je een applicatie kunt bouwen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en heb ik de software eigen weten te maken. Na twee maanden heb ik zelfs mijn Mendix Rapid certificering behaald. Als Projectleider is het fijn om deze basiskennis te hebben. Zo begrijp ik de aanvraag van klanten beter en begrijp ik ook de inhoud waar Consultants het over hebben.”

Projectleiding en optimalisatie van processen

Inmiddels is Laura al meer dan een halfjaar werkzaam bij KWEEKERS en houdt ze zich dagelijks bezig met projectleiding en het optimaliseren van processen. Laura: “Toen ik bij KWEEKERS voor Team Delivery aan de slag ging lagen er vrijwel nog geen interne processen vast. De optimalisatie van interne processen werd dan ook één van mijn verantwoordelijkheden. Het scheelde dat ik hier vanuit mijn vorige baan ook al veel ervaring in had. Maar misschien nog wel belangrijker: ik vind het heel leuk om processen te optimaliseren. In het begin ben ik gaan inventariseren hoe de processen eruit zagen, heb ik deze uitgeschreven en ben ik aan de slag gegaan met standaardiseren. Op KWEEKERS-dagen bespreken we de interne processen met het team en kijken we samen waar we nog verder in kunnen verbeteren.”

Professionele ontwikkeling en trainingen

Naast het verbeteren van interne processen heeft Laura zich ook flink beziggehouden met haar eigen professionele ontwikkeling. Eén van de stappen die ze daarin heeft genomen is de verbetering van haar presentatietechnieken. In het begin vond ze het heel spannend om presentaties te geven. Door het volgen van verschillende trainingen heeft ze een aantal praktische handvatten meegekregen. Zo weet ze haar verhaal op een duidelijke manier over te brengen. Laura: “Naast de presentatietechniektrainingen hebben we ook trainingen van John van der Zijden gevolgd. Deze trainingen vond ik enorm waardevol. De informatie die we hebben gekregen heeft de manier van de scope uitvragen bij de klant enorm veranderd. We kunnen veel beter tot de kern komen. Het volgen van deze trainingen geeft aan hoeveel KWEEKERS zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling aanmoedigt. Door de ruimte om mij persoonlijk te ontwikkelen heb ik vooral stappen gemaakt met het motto ‘gewoon doen’. Uiteindelijk leer je daar het meeste van.”

“De KWEEKERS-cultuur werkt aanstekelijk”

Het meest trots is Laura op het team waar zij de afgelopen tijd mee heeft gewerkt. Aangezien Laura zich bezighoudt met zowel projectmanagement als de optimalisatie van interne processen, heeft ze de ontwikkelingen van haar collega’s van dichtbij meegemaakt. Laura: “Binnen KWEEKERS weet iedereen van aanpakken. Iedereen geeft gas en streeft naar het beste resultaat. Die mentaliteit werkt aanstekelijk. Je gaat vanzelf mee in deze cultuur. Ik vind het dan ook heel tof om te zien dat verschillende collega’s het afgelopen half jaar immense stappen hebben gezet. We doen het uiteindelijk toch samen.”

Combinatie Projectleider en Product Owner

De ontwikkeling van Laura houdt na een half jaar zeker niet op. De afgelopen tijd is zij erachter gekomen dat ze de inhoud van projecten heel interessant vindt. Hier wil ze zich dus ook meer mee bezig gaan houden. “Als Projectleider heb je eigenlijk weinig met de inhoud van projecten te maken. Je bent verantwoordelijk voor timemanagement, budget en het vastleggen van de scope. Toch ben ik er gaandeweg achter gekomen dat ik juist de inhoud van de projecten ook heel leuk en interessant vind. Je bent als het ware de processen van klanten aan het optimaliseren”, vertelt Laura. “De combinatie tussen Projectleider en Product Owner lijkt mij daarom dé ideale uitkomst. Als Product Owner ben je namelijk verantwoordelijk voor het inzichtelijk maken van functionaliteiten en het prioriteren hiervan. Het inzichtelijk maken van welke optimalisaties een organisatie nodig heeft in de processen is iets waar ik energie van krijg. Het is onwijs gaaf om meerwaarde te kunnen creëren met de applicatie. Sinds december ben ik de Product Owner van de interne planapplicatie. Zo kan ik de werkwijze alvast eigen maken. Hoe we mijn wensen verder vorm gaan geven zal de aankomende tijd duidelijk worden. Ik ben in ieder geval heel blij met mijn plek binnen het team en kan niet wachten op al het moois dat ons nog te wachten staat.”

Meer nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laat je inspireren

We hebben nog wat andere suggesties voor je om te lezen:

  • Movianto: Implementatie AFAS Profit modules HRM en Payroll

  • FALK Bouwsystemen: ordermanagement in een Mendix maatwerkapplicatie

  • Equipe Adviseurs: Inrichting Power BI voor financiële rapportages