Becx Verhuur: het voorbeeld van enablement op de Mendix capability

“Ik vind het werken met Mendix fantastisch, omdat je heel makkelijk en snel dingen kunt maken.”

Becx Verhuur is dé partij voor de verhuur van opleggers, (terminal) trekkers en meeneemheftrucks. Zij nemen de totale zorg rondom een wagenpark uit handen. De organisatie kijkt continu hoe ze haar operatie slimmer kan inrichten. Dankzij het eenvoudige low-code platform van Mendix, ontwikkelt Becx Verhuur verschillende applicaties die de interne processen makkelijker maken. Inmiddels maakt het verhuurbedrijf optimaal gebruik van hun nieuwe verhuurapplicatie. Nynke Wesseling, IT-expert bij Becx Verhuur, is alweer druk bezig met het ontwikkelingen van nieuwe applicaties. Zij vertelt meer over de samenwerking met KWEEKERS, het gemak van Mendix en haar nieuwe projecten.

Nynke blikt terug op de ontwikkeling van de verhuurapp

Nynke Wesseling is de ‘computernerd’, zoals ze zichzelf noemt, bij Becx Verhuur. Als je het haar vraagt, zorgde de verouderde verhuursoftware voor de nodige interne irritaties en vraagtekens. Nynke: “We vertrouwden niet meer altijd op de facturatie die de software verzorgde. Daarbij was de gebruiksvriendelijkheid van het systeem, laten we zeggen, niet bepaald vriendelijk. Het duurde vaak te lang voordat je bij de stap aan kwam om een voertuig daadwerkelijk te verhuren. Hier ging veel tijd aan verloren en zorgde ervoor dat we het overzicht niet altijd hadden.” Het was dus tijd voor een nieuw systeem.

“Tijdens een kennismaking met KWEEKERS behandelde Koen Freriks, Mendix Software Architect, alles rondom het low-code platform Mendix. Met de technologie van Mendix kunnen we aan de hand van kant-en-klare blokken, applicaties bouwen die aansluiten bij onze specifieke wensen. Na dit gesprek hadden we zo veel vertrouwen in zowel KWEEKERS als in Mendix, dat we direct zijn gestart met een designsessie. In deze sessie werden onze wensen en behoeftes vanuit de organisatie onder de loep genomen. Vervolgens zijn we daadwerkelijk aan de slag gegaan met het ontwerpen van een werkend prototype, om een beeld te krijgen van hoe de applicatie in de praktijk zal gaan werken. Door de userflow tot in detail te doorlopen en alle specifieke eisen en wensen te bespreken, was het heel duidelijk hoe de nieuwe app vormgegeven moest worden.”

Enthousiast over de eenvoud van Mendix

Nynke en Koen ontwikkelden samen met de mensen van Becx Verhuur een nieuwe verhuurapplicatie. “Ik vond het leuk en uitdagend, maar ook spannend om zelf aan de slag te gaan met Mendix. Ik had nog nooit eerder met Mendix gewerkt, dus voor Koen ging het misschien minder snel dan hij had gehoopt,” vertelt Nynke lachend. “Toch heb ik veel van Koen geleerd en bood hij de juiste begeleiding. Omdat ik graag zelf aan de slag wilde met het ontwikkelen van de verhuurapplicatie, heb ik verschillende Mendix-cursussen gevolgd via de Mendix Academy. De online cursussen zijn erg praktisch ingericht: simpele stappenplannen over hoe je een applicatie ontwikkelt. Ik heb inmiddels ook via Mendix de eerste certificering gehaald, namelijk de Rapid Developer Certification. Deze laat zien dat je de basis van het platform begrijpt en weet hoe, waar en wanneer je deze kunt gebruiken.”

De nieuwe en verbeterde verhuurapp: hoe doet ‘ie het in de praktijk?

Na een aantal weken stond de nieuwe verhuurapp, die inmiddels één jaar in gebruik is door Becx Verhuur. KWEEKERS zorgde ervoor dat de applicatie gekoppeld werd met de software van AFAS, omdat hier het klantenbestand en de voertuigen in staan. Daarnaast werd er een koppeling gemaakt met het werkplaatsprogramma van Becx Verhuur.

Nynke: “Op deze manier kunnen al onze systemen informatie met elkaar uitwisselen. Klantgegevens en de statussen van voertuigen hebben we nu overzichtelijk in beeld. Ook wordt informatie over bijvoorbeeld schade direct vanuit de werkplaats gekoppeld aan het voertuig. Zo zijn er geen handmatige handelingen meer nodig en zijn de essentiële gegevens altijd up-to-date en met één druk op de knop beschikbaar.”

Voor de afdeling verhuur was het nieuwe systeem even wennen. Gelukkig werd er bij de ontwikkeling rekening gehouden met de wensen van medewerkers die de nieuwe app dagelijks gebruiken. Nynke: “Laatst heb ik samen met de verhuurafdeling gekeken welke functies we nog meer kunnen toevoegen aan het verhuurprogramma. Zo willen we bijvoorbeeld een functionaliteit waarmee je voertuigen meerdere keren op een dag kunt verhuren. Wanneer mensen nu een voertuig huren staat de status van het voertuig op ‘verhuurd’ en kun je hem niet voor een later tijdstip huren. Bij dit soort grotere aanpassingen vraag ik Koen weer om met me mee te kijken.”

Enablement Mendix capability: van cursus tot certificering

Enablement Mendix capability. Mooie term, maar waar staat het voor? Voor ons betekent dit dat onze klant ook zelf het vermogen ontwikkeld om aan de touwtjes te trekken en digitaal wendbaar te zijn. Nynke is inmiddels zelf aan de slag met het ontwikkelen van verschillende apps met de software van Mendix. “Ik vind het werken met Mendix fantastisch, omdat je heel makkelijk en snel dingen kunt maken. Ik ben als programmeur gewend om door middel van codes iets te bouwen, maar dan moet je jezelf wel (visueel) kunnen indenken dat er bijvoorbeeld rechtsboven in het scherm een button komt. Met Mendix zet je deze button er gewoon direct in. Zo kun je binnen een paar uur al iets gaafs laten zien aan je opdrachtgever.

Via KWEEKERS heb ik een tweedaagse Mendix-training gevolgd. Tijdens deze training was er de mogelijkheid om vragen te stellen over problemen waar ik tegenaan liep. Dankzij het vertrouwen dat de Mendix-training me gaf, durfde ik een poging te wagen voor de Intermediate Developer Certification. Deze certificering toont aan dat je in staat bent kennis toe te passen in praktische scenario’s. Ook deze heb ik behaald!”, vertelt Nynke.

Op naar de volgende low-code applicaties met ondersteuning van KWEEKERS

Dankzij KWEEKERS kreeg Nynke de tijd en ruimte om Mendix in haar eigen tempo te ontdekken. “Koen heeft me geduldig begeleid in het ontwikkelen van de verhuurapp. Ondanks dat het hem nét wat meer tijd en energie kostte, omdat ik Mendix nog niet kende. Als hij me niet had gemotiveerd, had ik zelf denk ik niet zo enthousiast doorgepakt. Inmiddels heb ik een applicatie ontwikkeld voor het onroerend goed en de vaste klanten van Becx Verhuur. Ook voor het inplannen van bijvoorbeeld reparaties heeft Becx Verhuur de ‘mankementenapp’ ontwikkeld. Verschillende medewerkers kunnen inloggen en hun eigen aandeel in het proces inzien.

Ik heb niet altijd tijd om de verschillende cursussen te volgen, dus dan is het leuk om in de praktijk een beetje te ‘knutselen’. Mendix heeft een community en forum waar veel informatie te vinden is over low-code development. Als ik het antwoord op mijn vraag hier niet kan vinden, kan ik gelukkig altijd Koen bellen. Op 1 juni was er weer een KWEEKERS connect-dag vol workshops over de basisprincipes van het bouwen van een low-code maatwerkapplicatie in Mendix. Hier gingen we weer aan de slag met een nieuwe case, waar ik weer veel heb kunnen leren!”, eindigt Nynke enthousiast.

Meer nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laat je inspireren

We hebben nog wat andere suggesties voor je om te lezen:

  • Equipe Adviseurs: Inrichting Power BI voor financiële rapportages

  • Becx Verhuur: het voorbeeld van enablement op de Mendix capability

  • Trancon: Van een gloednieuw klantportaal tot een handige lunch app